Lotus Çiçeği

Konu İçeriği

Tüm çiçeklerin manevi bir geçmişi ve anlamı vardır. Ancak Lotus çiçeğini diğer çiçeklerden ayıran mistik ve sembolik olan kutsal bir özelliği vardır. Bataklıklarda ve göllerde bulunan bu muhteşem su bitkisi bir nilüfer gibi görünür ama ikisi tamamen başka çiçektir. Lotusu benzersiz kılan özelliği yüzmeyip suyun üzerinde yükselmesidir. Bu çiçeğin güzelliği, narin oluşu ve güzel kokusu onu olağanüstü bir çiçek yapmıştır.

Zarif ve narin bir su bitkisi olan lotus çiçeği, Asya ve Doğu’daki birkaç ülkenin kültürlerinde özellikle Hindistan, Mısır, Japonya, Kore, Çin gibi ülkelerde kutsal bir çiçek olarak kabul edilmiştir. Bu ülkelerin inançlarına göre, yenilenme ve tatmin olmanın, aynı zamanda güzelliğin veya ölümsüzlüğün sembolü haline gelmiştir. Bu büyüleyici çiçek hakkında öğrenilmesi gereken daha bir çok şey var. Bu yazımızda sizlere Lotus Çiçeği hakkında bir çok detaydan bahsedeceğiz.

Lotus Çiçeği Nedir ?

Sembolik özelliğinden önce Lotus çiçeği çok yıllık bir su bitkisidir. Bilimsel adı nelumbo nucifera‘dır, göletlerde ve havzalarda vb. yetişir. Gerçekten sığ, çamurlu ve karanlık ortamları sever.

Lotus çiçeği

Lotus Çiçeğinin Anlamı

Lotus, bazı medeniyetler için kutsal bir çiçektir ve birkaç farklı isimle anılır; kutsal nilüfer, Hint nilüfer, Doğu nilüfer veya Mısır fasulyesi. Kültürlere göre farklı birçok anlam yüklenmiştir. Sanki karasal ortamdan kaçıyormuş gibi, suyun üzerinde açılan çiçeğinden dolayı özellikle yüksekliği temsil eder. Hinduizm’e göre lotus çiçeği anlamı; bedenin saflığı, bekaret, refah, uzun ömür ve sonsuzluk ve yenilenme gibi başka anlamları vardır. Mısırlılar da ise lotus çiçeğinin anlamı; sadece gündüzleri açılıp geceleri kapandığı için onu güneşle de ilişkilendirirler. Dolayısıyla yeniden doğuş ve reenkarnasyonun sembolüdür.

Lotus çiçeğinin farklı anlamları şunlardır:

  • Yükseklik
  • Bekaret
  • Refah
  • Uzun ömür
  • Sonsuzluk
  • Rönesans
  • Reenkarnasyon
İlginizi Çekebilir  Guzmanya Çiçeği Anlamı

Lotus Çiçeği Renklerinin Anlamları

Bu çiçek diğer çiçek anlamlarından daha derin ve ilahi anlam taşır. Lotus çiçeği kültürlere göre anlam değişikliği gösterdiği gibi renklerine göre de farklı anlamlar ifade eder.

Lotus çiçeği renkleri

Pembe Lotus Çiçeği

Lotus çiçeğinin anlamı için pembe renk, Budizm’in en yüksek tanrısı olan Buda’nın kendisini sembolize eder. Beyaz, diğer tanrıları sembolize ederken, yalnızca gül gerçek Buda’yı sembolize eder.

Mavi Lotus Çiçeği

Mavi lotus, bilgeliğin mükemmelliğini ve ayrıca ruhun maddi şeyler üzerindeki zaferini sembolize eder. Kısmen açık bir tomurcukla temsil edilen, bilgi, zeka ve bilgeliği sembolize eder.

Sarı Lotus Çiçeği

Sarı lotus çiçeği (Nelumbo lutea) Güney Amerika’dan gelir. Ruhsal semboller giymez.

Siyah Lotus Çiçeği

Siyah lotus çiçeği, popüler hayal gücünde (filmlerde, oyunlarda vb.) bulunmasına rağmen, doğada yoktur.

Kırmızı Lotus Çiçeği

Kırmızı lotus, sevgiyi ve şefkati sembolize eder. Kalp ile ilgili tüm olumlu duygular, çiçeğin bu rengiyle sembolize edilir.

Beyaz Lotus Çiçeği

Bedenin, zihnin ve ruhun saflığını sembolize eder. Doğanın ruhunu ve huzurunu vurgular.

Lotus Çiçeğinin Sembolizmi

Lotus çiçeği ve yoga

Lotus Çiçeği ve Budizm

Lotus çiçeği, bazı dinlerde gerçek bir ruhsal semboldür. Hinduizm ve Budizm’de lotus çiçeği ilahidir. Aslında, Vishnu ve Brahma (yaratıcı tanrılar) tanrıçaları ve Lakshmi (güzellik tanrıçası) ve Sarasvati (bilgi tanrıçası) tanrıçaları ile ilişkilidir. Buda genellikle oturur vaziyette temsil edilir, ancak efsaneye göre, lotus çiçekleri, yürüme kapasitesine sahip olduğunda ayaklarının altında kaybolurdu. Hindu tanrıları ise genellikle ruh çiçek açmasının sembolü olan açık lotus çiçeklerinde oturur vaziyette tasvir edilir. Özellikle, bu güne kadar bir lotus çiçeği ile Buda’nın hala birçok temsili var.

Lotus Çiçeği Mandala

Lotus çiçeği aynı zamanda Hint sanatında da düzenli olarak bulunur: mimaride, fresklerde, tapınaklarda veya süs olarak kullanılır. Genellikle mandalalar da temsil edilir. Bu Sanskritçe terim, daire ve uzantı ile çevre, topluluk anlamına gelir. Birkaç boyutta az çok karmaşık olanlar vardır. Bu çizim meditasyon için bir destektir. İlahiliğin yakarış yeri olarak kabul edilir. Lotus çiçeğini kutsal ve ilahi karakteri nedeniyle mandala da sık sık buluruz.

İlginizi Çekebilir  Nergis Çiçeği Hikayesi

Yogada Lotus Çiçeği

Yoga bir Hint felsefesi ve uygulaması olduğundan, lotus çiçeğini kullanırlar. Bu bitki ile ilgili çeşitli duruşlar ve jestler vardır. En iyi bilinen lotus pozisyonu “padmāsana”‘dır. Bu bir yogik meditasyon duruşudur. Çapraz bacaklı, sol ayak sağ uylukta, sağ ayak sol uylukta uygulanmaktadır. Dizler yere değmeli. Sırtınızı dik tutun ve başınızı omurga ile aynı hizaya getirin. Ayrıca ellerle lotusun çiçeklenmesini yeniden oluşturmaktan oluşan yarım-lotus pozisyonu (Siddhasana) veya padma mudra (lotus hareketi) vardır.

Lotus Çiçeği Dövme

Bilekte, sırtta ve hatta ayak bileğinde lotus çiçeği dövmesi oldukça popülerdir. İyi bir nedenden ötürü, denge ve iç huzuru getirdiği varsayılmaktadır. Su yüzeyine çıkmadan önce çamurdan kaynaklandığı için pozitif olma kuvvetini de temsil eder. Dövme dünyasında, zor zamanlarla yüzleşmeyi de sembolize edebilir. Hem “geleneksel” lotus çiçeği dövmeleri, hem de stilize dövmeler (nokta işi, grafikler, vb.) vardır.

Manevi ve Psikolojik Boyut

Lotus çiçeği, çakralarla ilgili sembollerde çok temsil edilmektedir. Yoga uygulamasında lotusun taç yapraklarına atıfta bulunan ünlü duruşu bulunmaktadır. Psikolojide Lotus çiçeği, direnişin ve dayanıklılığın sembolüdür. Zorluğu yenilenmeye ve potansiyele dönüştürecekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir