Zıpçıktı Çiçeği
Konu İçeriği
Yağmur Zambağı veya Peri Zambağı olarak da bilinen Zıpçıktı çiçeği, yaprak dökmeyen, kalın çimen benzeri yapraklardan oluşan küçük kümeler oluşturan, nispeten dayanıklı, soğanlı, çok yıllık bir bitkidir. Küba çiğdemi olarak da adlandırılır. Orta Amerika’ya (Küba, Guatemala, Batı Hint Adaları) özgü olan bir bitkidir. Zıpçıktı çiçeği, Amaryllidaceae ailesine aittir. Yaprakları yaz sonunda ve dona kadar, her yağmurlu dönemden sonra, kısa ömürlü ve yıldızlı çiçeklerle, kokulu, küçük beyaz boğazlı pembe veya beyaz olarak ortaya çıkar.
Zıpçıktı Çiçeğinin bir çok türü vardır. Pembe çiçekleri olan Pembe zıpçıktıdır ve bilimsel adı Zephyranthes grandiflora’ ya da ‘zephyranthes carinata’dır. Beyaz çiçek açan türüne ise Beyaz zıpçıktı ‘Zephyranthes candide’ denir. Zephyranthes citrina yani Sarı zıpçıktı çiçeğide en çok bilinen türlerden biridir.
Zıpçıktı Çiçeği Bakımı
Zıpçıktı çiçeğini ister saksıda isterseniz bahçeler de de yetiştirebilirsiniz. Bakımı güzel yapıldığında harika çiçekleri ve enfes bir koku ile sizleri büyüleyecektir. İşte Zıpçıktı çiçeğinin bakım ipuçları.
Yer
Ilıman kışların olduğu bölgelerde toprakta yetiştirilebilir, ancak başka yerlerde bir saksıya, ideal olarak bir bahçeye veya seraya ekilmesi tercih edilir. Pembe zıpçıktı çiçeği (Zephyranthes rosea), -5 ° C’ye kadar soğuğa dayanabilen türlerdendir. Genellikle zıpçıktı çiçeklerini dolaylı güneşte veya kısmi gölgede yetiştebilirsiniz.
Toprak
Zıpçıktı çiçeğinin toprağı; zengin, humus içeren, serin ve iyi drene edilmiş bir toprak olmalıdır. Saksı da bakılacak ise, ışığa yerleştirilerek saksı toprağı, balçık ve kum karışımı ekilmelidir.
Sulama
Zıpçıktı çiçeğinin sulaması yapılırken toprağın sulamalar arasında kurumasına izin vermelisiniz. Kısa süreli kuruma, sıcak yaz haftalarında tolere edilebilir; böylelikle çiçek açmasını teşvikedebilir. Bununla birlikte, kuru dönem çok uzun sürmemelidir, aksi takdirde ampulüne geri çekilecektir. Kış aylarında ise, toprak kurumaması için yeterli olacak şekilde sadece orta derecede nemli tutulur.
Gübrelemek
Zıpçıktı çiçeğine nisandan eylül ayına kadar ara sıra sulama suyuna ilave ederek sıvı gübre verilebilir.