Mimoza Çiçeği
Konu İçeriği
Mimoza, leguminosae ailesine aittir, otsu veya çalılık bir bitki türüdür. Bu cinse giren 700’den fazla tür vardır. Afrika ve Avustralya’nın daha sıcak bölgelerine özgüdür. Bu alanlarda çalı kendiliğinden büyür ve yüksekliği 30 metreye kadar ulaşabilir. Çiçeklenme dönemi Ocak ayının sonundan itibaren başlar ve Mart ayının tamamına kadar sürer. Bu bitki baharın gelişinin habercisidir. Yeşil dallar ince kadifemsi bir yüzeye sahiptir. Yapraklar, 30-40 çift halinde birleştirilen pinnat tipte çok sayıda yaprakçıktan oluşur. Bunlar gündüzleri açık ve dolu, geceleri kapanıp katlanırlar. Mimoza çiçekleri, tipik sarı renkleriyle, küresel başlı çiçek salkımlarında gruplanır. Bu narin çiçekler, küçük tomurcukları andırır ve çok parlak ve tüylü, gösterişli sarı organlarına sahiptir. Ancak kesildiklerinde çabuk solma özelliğine sahiptirler.
Mimoza çiçeği sembol olan bir çiçektir ve anlamı da oldukça güzeldir. Mimoza çiçeğinin anlamı hakkında daha detaylı bilgi edinmek için linke tıklayabilirsiniz.
Mimoza Çiçeğinin Bakımı
Yer
Mimoza ağacı ılıman bir iklimi tercih eder. Ağacın tahammül edemediği tek şey uzun süreli donlardır. -5 ° C’nin altındaki sıcaklıklarda ağaç dayanamaz. Sıcaklıklar -10 ° C’nin altına düşerse, hayatta kalma tehlikesi söz konusu olabilir. Bu nedenle soğuk bölgelerde saksıda mimoza yetiştirilir. Mimoza çiçeğinin dalları rüzgarda hemen kırılır. Bu sebeple, mimoza ağacını güneş gören ve korunaklı bir yere dikmelisiniz.
Sulama
Mimoza ağacı, özellikle kendi kıtasında kendiliğinden büyür ve kuraklık koşullarına çok iyi uyum sağlar. Ekildiği ilk zamanlar da sulanmaya ihtiyacı vardır fakat onun dışında sulanmaya ihtiyaç duymaz. Eğer ki mimoza ağacını saksıda yetiştirmek isterseniz sulama durumu farklıdır. Bu durumda suya daha fazla ihtiyaç vardır.
Toprak
Mimoza çiçeğinin toprağının pH’ı 5.5 ile 6.5 arasında olan hafif asidik olmalıdır.
Gübreleme
Özellikle yaz başında ve yazın mimozaya her iki ila üç haftada bir düşük doz yeşil bitki gübresi verin.
Budama
Mimoza ağacının budanmasına ihtiyacı yoktur. Özellikle genç bitkiler kesilmemelidir. Bunun yerine, ilkbaharda tohumlardan yeni mimoza yetiştirilmelidir.
Çoğaltma İşlemi
Mimoza çiçeğini çoğaltmak isterseniz bu işlemi ekerek yapabilirsiniz. Bunu yapmak için, Şubat veya Mart aylarında saksı toprağına ekebilirsiniz.
Hastalıklar ve Zararlılar
Mimoza, nadiren hastalıklar veya zararlı böcekler tarafından saldırıya uğrar. Nem düşükse, örümcek akarları ve yaprak bitleri görünebilir. İç mekan bitkisini sık sık kontrol edin ve nemi artırmak için mimozayı düzenli olarak püskürtün.