Melisa Çiçeği Bakımı
Konu İçeriği
Melisa çiçeğinin bilimsel adı Cestrum nocturnum’dur. Karayip adalarına ve Orta Amerika’nın bazı bölgelerine özgüdür. Melisa çiçeğinin güçlü ve güzel bir kokusu vardır. Melisa çiçeğini, Gecenin hanımı, parfüm çiçeği, gece yasemini gibi isimleri de vardır. Gece yasemini ismini almasının nedeni, akşam ve gece saatlerinde ortaya çıkan cennet kokusudur. Melisa çiçeği, beş metre yüksekliğe kadar büyüyebilen yaprak dökmeyen bir çalı olarak büyür. Melisa çiçeğinin yeşilimsi beyaz, borulu çiçekleri dalların uçlarında salkımlar halinde gruplanmıştır. Bu çiçeğinin çiçeklenme dönemi Haziran’dan Ekim’e kadardır. Melisa çiçeğinin bakımı hakkında daha detaylı bilgiler yazımızın devamında yer almaktadır. Melisa çiçeği gibi daha bir çok çiçeğin bakımı için ” Çiçek Bakımı ” kategorimizi inceleyebilirsiniz.
Yer
Melisa çiçeğinin çiçeklerinin oluşması için yeterli ışık alması gereklidir. Konumun rüzgardan korunaklı olması da önemlidir. Yaz aylarında ortam sıcaklığının 18 ° C ile 28 ° C arasında olmasını tercih ediyor. Kışın, sıcaklığın 10 ° C ila 15 ° C’ye düşmesine izin verilir.
Toprak
Bu bitki iyi drene edilmiş, gevşek ve besin açısından zengin toprağa ekilmelidir. Genişletilmiş kil, çakıl veya lav çakılı ile serpiştirilmiş özel saksı bitki toprağı kullanabilirsiniz.
Sulama
Melisa çiçeğinin sıcak günlerde iki kez sulanması gerekir. Kış aylarında, sulama miktarları önemli ölçüde daha düşüktür, ancak kök topunun asla kurumamasına dikkat etmelisiniz.
Gübreleme
Melisa çiçeğini Nisan ve Ağustos ayları arasında yüksek besin ihtiyacını karşılamak için haftalık olarak sıvı gübre ile gübrelenebilir. Eylül ayında 14 günde bir gübreler yeterlidir ve Ekim ayından itibaren gübreleme kesilir.
Budama
Düzgün bir şekilde büyümesi için gerekirse, 20 santimetreye kadar budama yapılabilir.
Hastalıklar ve zararlılar
İlkbaharda, yeni sürgün genellikle yaprak bitleri tarafından saldırısına uğrayabilir. Örümcek akarları sıcak ve kuru günlerde çoğalabilir ve ölçek böcekler ve et böcekleri kışlık bölgelerde yaygındır.