Aslanağzı Çiçeği

Konu İçeriği

Aslanağzı çiçeği, muz ailesine, Plantaginaceae aittir. Bilimsel adı Antirrhinum majus’tur. Genellikle süs bitkisi olarak bilinir. Bu çiçeğe “kurt ağzı” da denir, Akdeniz’e özgüdür ve Portekiz, Suriye, Türkiye, Fransa, Fas’ta 800 metreye kadar bulunur. Doğada aynı cinse ait yaklaşık elli tür vardır. Pembe, sarı, mor, beyaz ve turuncu renklerini doğada görebilirsiniz. Aslanağzı çiçeğinin ismi; bitkinin üst ve alt dudağı varmış gibi ağız görünümünden kaynaklanıyor. Ayrıca, bitkinin tabanına parmaklarınızla bastığınızda korolla geniş bir şekilde açılır ve tamamen ağız şeklini alır.

Aslanağzı çiçeği çok dallı ve gür bir çiçektir. Çeşidine göre olarak 25-120 cm yüksekliğe kadar ulaşabilir. Çiçeklenme zamanı haziran ayından sonbaharın sonuna kadar olabilir.

Çiçeklerin anlamlarını ve hikayelerini öğrenmeyi seviyorsanız ” Çiçeklerin Anlamları ” kategorimizi inceleyebilirsiniz.

Aslanağzı Çiçeğinin Bakımı

Aslanağzı çiçeği bakımı kolay bir çiçektir. Güneş ve sıcaklık, aslanağzı yetiştirirken göz önünde bulundurmanız gereken önemli konfor faktörleridir. Sadece bahçede değil saksılarda da bakılabilir.

Yer

Aslanağzı çeşitlerinin korunaklı bir yere ihtiyacı vardır, böylece gövdeleri bükülmez ve rüzgarda kırılmazlar. Güneşi severler, kısmi gölgede de yaşayabilirler. Aslanağzı çiçeği çok dayanıklı olsa bile, donlara ve sıfırın altındaki sıcaklıklara uzun süre tolerans göstermezler.

Sulama

Aslanağınızı ne sıklıkla sulamanız gerektiği, hava durumuna ve konuma bağlıdır. Aslanağzı çiçeği ilkbahar – yaz döneminde düzenli olarak sulanır. Bir sulama ile diğeri arasında toprağın kurumasını bekleyin. Sonbahar ve kış aylarında dış mekan bitkilerinin sulanmasına gerek yoktur. İç mekan bitkileri için sulama önemli ölçüde minimuma indirilmeli ve en soğuk dönemlerde toprak hafif nemli tutulmalıdır.

Aslanağzı çiçeği

Toprak

Aslanağzı çiçeği gevşek, iyi drene edilmiş ve organik maddece zengin toprakları sever, ayrıca kalsiyum miktarı yüksek toprakları da kullanabilirsiniz. Bu bitkinin toprağı iyi bir şekilde drene edilmesi gerekir.

İlginizi Çekebilir  Sedef Çiçeği

Gübreleme

Aslanağzı gübrelemesi ilkbahardan başlayarak yaz boyunca her iki haftada bir çiçekli bitkilerin sulama suyunda seyreltilmesi için gübre ile yapılmalı, sonbahar ve kış aylarında ise gübrelemelere ara verilmelidir.

Çoğaltma

Antirrhinum kendi haline bırakılırsa, bitkinin aşırı derecede büyümesi, şeklini kaybetmesi ve kendi kendine ekerek kontrolsüz bir şekilde çoğalması söz konusu olabilir. Diğer bir çoğaltma seçeneği ise tohumla çoğaltmadır. Tohumla çoğaltma Şubat ayının sonunda veya Mart ayında yapılır.

Budama

Çiçeklenme dönemi sona erdiğinde solmuş çiçekler ve kuru saplar, bitkinin zarar görmüş kısımları ortadan kaldırılarak veya çok uzun dallar budanır.

Hastalıklar ve Zararlılar

Aslanağzı bitkisi siyah yaprak bitlerinin istilasına uğrayabilirler. Yapraklarda lekeler ve gri küfler oluşabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir