Aster Çiçeği

Konu İçeriği

Aster çiçeği, tür ve çeşide bağlı olarak 15 cm ile 2 m arasında büyüyen çok yıllık otsu bir bitkidir. Asteraceae ailesinin bir parçası olan aster çiçeği, kuzey yarımküreye özgü olan 600’den fazla türü ve pek çok çeşidi olan oldukça büyük bir cinstir. Bu çiçek, Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’ya özgü bir bitkidir. Adı Yunancadan gelir ve “yıldız çiçeği” anlamına gelir. Bu çiçeğinin diğer adı ise Yıldızpatı çiçeğidir. Tek veya çift yıldızlardaki çiçekler, tek başına veya buketler halinde sapların ucuna yerleştirilen çiçek başlarından oluşur. Sıklıkla sonbaharda çiçek açarlar ancak Haziran ayının başlarında çiçek açan çeşitler de vardır.

Aster çiçeği, beyazdan pembeye, fuşyaya, maviye, lila rengine, sade çiçeklerle ya da birçok yapraklı koyu mora kadar her renk yelpazesinde çiçek açarlar.

Aster Çiçeği Bakım İpuçları

Aster çiçeğinin bakımı kolaydır. Eğer saksıda bir aster çiçeğiniz varsa bakım ip uçlarını bulabilirsiniz.

Sıcaklık

Aster çiçeği, her tür sıcaklığa (kış sıcaklık toleransları -15 ° / -20 ° C’ye kadar bile) çok dayanıklıdır, ancak optimum sıcaklık 17 ile 24 ° C arasındadır.

Işık

Aster çiçeği, uzun süre çiçek açtığı güneşli alanlar için bir bitkidir. Toprak her zaman ıslaksa (ancak her zaman drenaja dikkat ederse), kısmi gölgeyi bile tolere edebilir.

Toprak

Aster için uygun olan toprak humus bakımından zengin, çok iyi drene edilmiş ve sürekli nemlidir. PH nötr veya hafif alkali olma eğiliminde olmalı ve taşlı toprak muhtemelen olgun organik gübre ile zenginleştirilmelidir.

Sulama

Aster suyun durgunluğundan korkar, bu nedenle bir sonraki sulamadan önce toprağın kurumasını beklemek gerekir. Yaprakları ıslatmamaya dikkat etmek önemlidir, çünkü nemli yaprak küf oluşumuna neden olur.

Çoğaltma

Aster’in çoğaltılması ilkbaharda ekimle veya sonbaharda tutamların bölünmesiyle yapılabilir. İlkbaharda ekerek üreme yapılır. Fideler yaklaşık 10 cm yüksekliğe ulaştığında, bir sonraki baharda toprağa ekilen ayrı kaplara nakledilir. Ancak sonuçlar çok değişkendir. Tutamların bölünmesiyle çoğaltma işlemi çiçek açtıktan sonra yapılmalıdır.

İlginizi Çekebilir  Gardenya Çiçeği Bakımı

Gübreleme

Bol çiçeklenmeyi sağlamak için iyi bir gübreleme gereklidir, bu nedenle çiçekli bitkiler veya iyi olgunlaşmış çiçekler için gübre kullanmak gerekir. Döllenme yılda bir kez tekrarlanmalıdır.

Budama

Aster çiçeğini budamanıza gerek yoktur. Ancak sonbaharın sonlarında çiçek açtıktan sonra gövdeler yerden yaklaşık 15 cm yukarıda kesilir.

Aster Çiçeği

Aster Çiçeğinin Anlamı

Çiçek dilinde aster, kalıcı aşkı sembolize eder, aynı zamanda büyülenmiş şaşkınlığı da simgeler. Romantik ve zamansız yönü, onu kalıcı, değerli, büyülü, zamansız bir şeyi temsil etmek istediğinizde vermek için mükemmel bir çiçek yapar.

Aster Çiçeğinin Hikayesi

Aster çiçeğinin adı Yunan kökenlidir ve “yıldız” anlamına gelir. Astraea’nın Yunan adalet tanrıçası Astraea tarafından, Pandora’nın insanlığın tüm kötülüklerini içeren kutuyu açtığı zaman dökülen gözyaşlarından doğduğu söylenir. Roma mitolojisinde ise Aşk tanrıçası Venüs’ün sembolik çiçeğidir.

Hristiyanlığa göre aster çiçeğinin hikayesi ise şu şekildedir; Aster, Dünya’ya Cennetin tepesinden bakan Meryem Ana ağlamaya başladığında ortaya çıktı. Aster, sonbaharın son günlerine kadar sürdüğü için yılın son çiçekli bitkisidir. Bu tuhaflıklardan, hem yaşlılıkta hem de bir döngünün ve ölümün sonundaki rahatlık sembollerini çıkarır. Çin’de ise bir sadakat amblemidir.

Aster çiçeğinin diğer adı daha önce de dediğimiz gibi yıldızpatı’dır. Yıldız çiçeği ile karıştırılmamalıdır. Yıldız çiçeği bakımı hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz linke tıklayıp ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir