Cennet Kuşu Çiçeği

Konu İçeriği

Cennet kuşu çiçeği yani Strelitzia, en muhteşem ve göz alıcı iç mekan bitkilerinden biridir. Bu muhteşemliğin nedeni, ilkbahardan yaza kadar mavi, sarı ve turuncu renkte parlayan ve dik yaprakları ile egzotik kuşların tüylerini anımsatmasıdır. Kuş tüylerini anımsattığından cennet kuşu ve papağan çiçeği olarak adlandırılır. Bitkinin anavatanı Afrika’dır ve ormanların kenarlarında veya su kıyısında yetişir. Ama artık evlerde dahil süs bitkisi olarak yetiştirilebilmekte.

Peki ya bu muhteşem görünümde ki çiçeğin bakımı nasıl olmalıdır? İşte bu sorunuzun cevabı yazımızın devamında yer almaktadır.

Cennet Kuşu Çiçeği Bakımı ve Yetiştirme Tavsiyeleri

Güney Afrika’nın subtropiklerine özgü ve şaşırtıcı renkli çiçeklerinin güzelliği ile değer verilen Cennet Kuşu (Strelitzia reginae), Japon muzunun (Musaceae ailesi) yakın bir akrabasıdır. Cennet Kuşu çiçeği pek dayanıklı değildir. Yaprakları Japon muz ağacına benzer. Yapraklar maalesef oldukça kırılgandır ve genellikle damarlar boyunca rüzgârda yırtılır. İşte Cennet kuşu çiçeğinin zarar görmemesi yapmanız gereken bütün detaylar.

Yer

Cennet kuşu çiçeği sıcağı seven bir çiçektir. Güneş ışığı alan yerlerde büyür ve çiçek açar. Mayıs ayından Eylül ayına kadar olan aylarda 30 derecenin üstüne çıkmayan yerlerde konumlandırabilirsiniz. Güneye bakan bir pencere kenarı bu çiçek için çok mutlu eden bir yerdir. Kuvvetli rüzgar olmayan zamanlarda balkonlarda teraslarda güneş altında kalabilir.

Ekim

Cennet kuşu çiçeğinizi ilkbahar aylarında ekim işlemini yapabilirsiniz.

Sulama

Cennet kuşu çiçeğinizi yaz aylarında haftada bir kez sulamalısınız kış aylarında ise sulama zamanlarını uzatabilirsiniz. Sulama işlemini aksatmamalısınız çünkü geniş yaprakları olduğu için suya ihtiyacı vardır. Toprağı asla kurumamalı ve sularken aşırı su altında kalmamalıdır.

Cennet kuşu çiçeği

Toprak

Cennet kuşu çiçeğinin toprağı gevşek, besin yönünden zengin ve su depolama kapasitesine sahip olmalıdır. Çakıl, perlit, kum veya hindistancevizi lifleri eklenerek daha geçirgen hale getirilen herhangi bir saksı toprağı kullanabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Kartopu Çiçeği

Budama

Cennet kuşu çiçeğine budama yapmak zorunda değilsiniz. Yeni yapraklar oluştuğunda, en eski ve en dışta olanlar yapraklar ölür. Solmuş ve ölmüş yaprakları düzenli olarak almalısınız. Yaprakları kesmek yerine dikkatlice koparmalısınız.

Gübreleme

Cennet kuşu çiçeğinizin suyuna düzenli olarak haftada bir kere sulu gübre ekleyebilirsiniz. Aşırı gübrelemeden kaçınmalısınız çünkü bitki kendisini büyümeye adar ve çiçek açmayabilir.

Çoğaltma

Cennet kuşu çiçeği ekilerek çoğaltılır. Bu çiçek tohum içeren bezelye büyüklüğünde üçlü kapsül meyveler oluşturur. Ekimden önce bu tohum kabuğu çıkarılmalıdır, aksi takdirde kendi hasat ettiğiniz tohumları kullanmanız şartıyla küf oluşumu riski vardır. Tohumları çıkarıp 48 saat ılık suda önceden ıslatın. Suyun sıcaklığı 25 ile 28 derece arası olmalıdır. Bu çimlenmeyi hızlandırır. Suyu çok soğuduğu anda yenileyin. Saksıya ekin ve yarı saydam filmle örtün, hafif ve sıcak bir yere koyun. Yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında çimlenecektir.

Hastalık ve Zararlılar

Cennet kuşu çiçeği çok fazla hastalanmayan bir çiçektir. Genellikle yapraklarında akordeon hastalığı oluşur. Yapraklar körelir ve bir tür “akordeon” oluşturur. Aşırı sıcakta kalırsa bu hastalığa yakalanmaması için daha serin bir yere taşımalısınız.

Evinizde yeşil canlılar görmeyi seviyor ve bakımından zevk alıyorsanız ” İç Mekan Bitkileri ” kategorimizi inceleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir