Çim Ne Zaman Ekilir ?

Güneşli günlerde bahçede güzel bir çimin tadını çıkarmak, sere serpe uzanmak oldukça dinlendiricidir ancak çimlerin ekimini veya çimlerin çıkma işleminin başarıyla tamamlamış olmak gerekir. Güzel bir çime sahip olmak için, bahçenin özelliklerini, güneşe maruz kalmasını, eğimleri vb. göz önünde bulundurmak gerekir. Ayrıca yeterli bir sulama sistemine sahip olmanız da gereklidir. Ekim için toprak sıcaklığının en az on derece olması önemlidir.

Çim ekimi genellikle sonbahar mevsiminde, hava koşulları elverdiği ölçüde eylül ve ekim aylarında tercih edilir. Bununla birlikte, sonbahar bu tür bahçe işleri için ideal mevsimdir. Tohumların kök sistemini geliştirip güçlenmeleri için bir sonraki bahara kadar zamanları olacaktır. Ancak bu operasyonu ilkbaharda, mart ayından mayıs ayına kadar da yapmaya karar verenler vardır. Çim ekildikten sonra toprak kesinlikle nemli kalmalıdır. İlkbaharda ekim yapılması durumunda yaz aylarında yeni sürgünler ortaya çıkar ve sürekli sulanması gerekir. Ekim ne kadar geç olursa, çimlerin doğru şekilde doğması ve gelişmesi için o kadar fazla sulama gerekir. Sonbahar mevsimi genellikle yağmurlu olduğu için, bu dönemde ekim yapmak önemli ölçüde su tasarrufu sağlayacaktır. Ancak çok erken bir ekim, olası geç donlardan dolayı çimi riske atabilir.

Yabani ot içermeyen bir çime sahip olmak için izlenecek ilk kural, sağlıklı, yoğun, kompakt ve sağlam bir çim alana sahip olmaktır. Bu özelliklere sahip bir çimde yabancı otların yerleşmesi çok zor olacaktır. Toprak ekilmeye hazır olduğunda, çim kullanımı, iklim bölgesi, su mevcudiyeti, güneşe maruz kalma, rüzgar, denize yakınlık vb. gibi çeşitli faktörler göz önünde bulundurularak en uygun tohumlar seçilebilir. Saflık ve çimlenme değerleri yüksek kaliteli tohumların tercih edilmesi çok önemlidir.

Çim

Bölgesel Farklılıklar

Çimlendirme işlemini başarı ile tamamlamak için bölgesel iklim farklılıkları dikkate alınmalıdır. Yeni çıkan çimler oldukça narin ve kırılgan olurlar. İster ilkbaharda ekin ister sonbaharda, bu işlem kış donlarından ve yaz kuraklıklarından çok önce yapılmalıdır.

İlginizi Çekebilir  Saksı Çiçek Sinekleri Nasıl Yok Edilir ?

Sonbahar ekimi için:

  • Güneyde eylül sonundan kasım sonuna kadar;
  • Kuzey için Ağustos ortasından Ekim ortasına kadar;

İlkbahar ekimi için:

  • Güney için Mart başından Mayıs sonuna kadar;
  • Kuzey için nisan başından haziran ortasına kadar.

Bu süreler bir genelleme yapılarak verilmiştir. Siz yinede yaşadığınız bilgenin koşullarına (yağış, rakım, vb.) göre hareket edip ekim işlemlerini gerçekleştirmelisiniz.

Bahçeniz çimlendikten sonra sıra çiçek ekimi ve bakıma geldiyse ” Çiçek Bakımı ” kategorimizden bir çok çiçeğin bakımı hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir