Elma Cinsleri

Konu İçeriği

Hemen hemen her mevsimde evlerimizde olan kurtarıcı meyvelerden bir tanesi de elmadır. Osmanlı zamanında yemeklerde bile kullanılan elmaları kurabiye, kek, pasta, komposto gibi bir çok tarifte de tereddüt etmeden kullanılırız. Tatlı, ekşi, sulu olan elma çeşitleri o kadar çoktur ki çoğu elma cinsleri hakkında hiç bir şey bilmiyor olabiliriz. Bazı kaynaklar Dünya genelinde 6500 elma cinsi olduğunu söylemekte.

Bizde sizler için en çok tüketilen ve ülkemiz de de yetiştirilen elma cinslerinden bazılarını araştırdık ve bir araya topladık. İşte tadına doyulmayan elma çeşitlerinden bazılarının özellikleri.

Elma Çeşitleri

Aşağıda listelenen elmalardan bir çoğu ülkemizde de yetiştirilmektedir. Bazı elmalar ise ülkemize hastır. Amasya elması, Gümüşhane elması, Arap kızı elması bu elmalardan bazılarıdır.

Amasya Elması

Ülkemizde Karadeniz Bölgesinde yetiştirilen elma çeşididir. Dış kabuğu kırmızı renktir ve et rengi beyazdır. Kabuğu incedir, sulu, tatlı ve güzel kokulu bir elma çeşididir.

Gümüşhane Göbek Elması

Göbek elması ülkemizin Gümüşhane ilinde yetiştirilmektedir. Diğer elma çeşitlerine göre şeker oranı düşüktür.

Arap Kızı Elması

Eylül ayının üçüncü haftasında toplanan arap kızı elmasının tadı mayhoş ve suludur. Koyu kırmızı rengi vardır.

Starking

Starking Elması

Ülkemizde bir çok bölgesinde yetiştirilen bir elma çeşididir. Genellikle Marmara, Karadeniz, Ege, Güneydoğu Anadolu ve göller bölgesinde yetiştirilir. İri bir elma türüdür ve koyu kırmızı renktedir.

Granny Smith

Granny Smith elmaları ortalamadan daha ekşidir. Bunun nedeni şeker içeriğinin diğer çeşitlere göre daha düşük olması değildir. Aksine, tadı artıran asit içeriğinin yüksek olmasıdır. Yeşil renktir ve genellikle pişirme ve pişirme için kullanılır.

Golden Delicious

Golden Delicious Elması

Bu elma çeşidinin diğer çeşitlerden ayırt edilmesi nispeten kolaydır. Sarıdan yeşile dönen parlak bir rengi vardır. Golden Delicious elması, bir süre saklandıktan sonra tadı ve sertliğini kaybetmeyen dayanıklı ve lezzetli bir elmadır. Sert yapısı ve tatlı tadından dolayı her şeyde kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir  Hüsnüyusuf Çiçeği

Boskoop

Boskoop elmasını yetiştirmek oldukça zahmetlidir. İri bir elmadır bir tanesi yaklaşık 200 gram kadar gelir. Asitlik oranı yüksektir, bu nedenle mutfağınızda sıklıkla kullanabilirsiniz. Hatta yemekleriniz de bile kullanabilirsiniz.

Jonagold

Jonagol elması, aromatik tatlı ve ekşi bir elmadır. Bu çeşidin temel rengi altın sarısıdır. Bir Jonagold elmasının ne kadar olgun olduğuna bağlı olarak, rengi turuncu-kırmızıdan parlak kırmızıya değişir. Bu elma, yüksek C vitamini içeriği nedeniyle çok sağlıklı kabul edilir.

Elstar

Elstar elması gevrek bir elmadır. Tadı ekşidir ve suludur. Sarımsı ile kırmızımsı bir rengi vardır. Genellikle elma püresi için uygundur.

Braeburn

Braeburn elmasını kırmızı ve yeşil-sarı parlayan iki tonlu kabuğundan tanıyabilirsiniz. Aslen üretim yeri Yeni Zelanda’dır. Etli kısmı tatlı ve aynı zamanda biraz acıdır. Braeburn elması genellikle tatlı meyve olarak ve kompostolarda kullanılır. Özel aroması meyve salatalarında ve meyve suyu olarak tüketilebilir.

Gala

Gala elmaları, daha küçük elma çeşitlerinden biridir. Ancak, kimse küçüklüğüne aldanmamalıdır. Gala son derece lezzetlidir ve tatlı bir tadı vardır. Çeşit, çiğ tüketim için en iyisidir. Elmanın kabuğu kırmızıdır ve eti sarı renktedir.

Gloster

Gloster Elması

Elma çeşidi, özel şekli nedeniyle ilk olarak göze çarpar. Bu elma, 1951’de Altes Land’de yetiştirildiğinden beri neredeyse çan şeklinde büyümüştür. Çeşidin rengi ağırlıklı olarak kırmızıdır ve açık yeşil lekeler bulunur. Diğer bir özelliği ise , kabuk üzerinde küçük çıkıntılar olarak görülebilen lentiklerdir. Elmanın tadı özellikle yumuşaktır ve hafif ekşidir, bu nedenle elma sosu gibi çok çeşitli yemekler için kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir