Filbahri Çiçeği

Konu İçeriği

Filbahri çiçeğinin bilimsel adı Philadelphus’dur. Hydrangeaceae familyasına aittir ve 1 ila 4 m yüksekliğinde değişebilen bir süs çalıdır. Doğu Avrupa’dan Himalayalara, Doğu Asya’ya ve Kuzey ve Orta Amerika’ya kadar çiçeği görmeniz mümkündür. Çok çabuk büyüyen bir bitkidir, bu nedenle ekilmesi gereken yerler geniş alanlar yada bahçeler olmalıdır. Yeşil ve oval yaprakları vardır çiçekleri de beyaz veya krem renklidir ayrıca filbahri çiçeğinin oldukça bol çiçekleri vardır. Bu çiçeğin çiçeklerinin narin görüntüsüne aldanmayın çünkü oldukça dayanıklı bir bitkidir.

Filbahri çiçeği Yasemin Çiçeği ile oldukça benzer bir çiçektir ve hatta diğer adı ” Yalancı Yasemin ” çiçeği olarak da biliniyor. “Yasemin Çiçeği” hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz linke tıklayabilirsiniz. Ayrıca ağızlık çalısı ve limon çiçeği olarak da isimlerini duyabilirsiniz.

Filbahri Çiçeği Bakımı

Filbahri çiçeği Mayıs ve Haziran aylarında çiçeklerini açar ve yaydığı koku oldukça yoğundur. Geniş alanlarda olan filbahri çiçeğini saksıda da bakmanız mümkün. Önemli olan bakım ipuçlarına uyum sağlamanız. Filbahri Çiçeği Bakımı ile ilgili bir çok ipucunu yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Yer

Filbahri çiçeğini gölge yada kısmen gölgeli bir yerde de bakabilirsiniz. Bu çiçeği direk güneş ışığı alan yerlere de koyabilirsiniz bu sayede daha çok çiçek açar ancak unutmayınki fazla güneş ışığı çiçeklerin bozulmasına da neden olabilir.

Toprak

Filbahri çiçeğinin özel bir toprağa ihtiyacı yoktur. Ancak her çiçek gibi iyi drene edilmiş, besin açısından zengin topraklar kullanmakta fayda vardır.

Sulama

Filbahri çiçeği yağmur sularından yararlanabilir. Eğer ki çok uzun süre kuraklık dönemi olursa sulamanız gerekebilir. Toprağın aşırı kurumasını önlemeniz gerekir.

Filbahri Çiçeği

Gübreleme

Bahar ayları geldiğinde filbahri çiçeğini gübrelemeniz gerekir. Çiçekli bitkiler için olan gübrelerden kullanabilirsiniz. Bitkinin zayıf olduğunu gördüğünüz zaman, daha güçlü büyümesi için kışın sonuna doğru biraz daha gübre verebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Gardenya Çiçeği Anlamı

Budama

Filbahri çiçeği çok hızlı büyüyen bir çiçektir bu yüzden çiçeği düzenli büyütmek için budamak gerekir. Her yıl, çiçek açtıktan hemen sonra yeni bitki örtüsünün oluşmasını teşvik etmek için solmuş dalları ortadan kaldırılmalıdır. Bitkinin büyüklüğünü kontrol altında tutmak da önemlidir.

Çoğaltma İşlemi

Filbahri çiçeğini keserek çoğaltabilirsiniz. Ağustos ayında 15 santimetre uzunluğundaki taze sürgünleri kesin. Makası doğrudan güçlü bir çift yaprağın altına uygulayın. Toprağa giren çıplak sap yaklaşık dört ile beş cm uzunluğunda olacak şekilde alt yaprakları çıkarın. Üstteki yapraklar yarı yarıya kısaltılır, böylece kesimler mümkün olduğunca az nem buharlaşır. Sürgün parçaları nemli saksı toprağı ile saksılara konur.

Hastalıklar ve Zararlılar

Bu bitki yaz aylarında yaprak bitlerinin saldırısına karşı savunmasızdır ve ayrıca mantar hastalıklarına eğilimli olabilir.

2 thoughts on “Filbahri Çiçeği

  • Temmuz 13, 2021 tarihinde, saat 6:26 pm
    Permalink

    Filbahri çiçeğim yaprak veriyor 2 gün içinde kuruyor ne yapmalıyım

    Yanıtla
  • Mayıs 28, 2023 tarihinde, saat 10:39 am
    Permalink

    Bendeki filbahri çiçek açıyor ama koku yok ben bunları daha önce. Çogaltmıştım ne yapmalıyım

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir