Kırmızı Mercan Çiçeği
Konu İçeriği
Genel adı “mercan bitkisi” veya “kan damlası” olan Russelia equisetiformis, Plantaginaceae’nin botanik ailesine ait bir çalıdır. Zarif, esnek, yoğun ve uzun ömürlü çiçeklenme ile uzun olduğu kadar geniş dallı bir tutam oluşturur. Bilinen bir diğer adı ise Kırmızı Şamdan Çiçeğidir. Meksika ve Guatemala’ya özgü olan kırmızı mercan çiçeği bitkisi, şu anda çeşitli ülkelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Mercan bitkisi bir şelale gibi yayılan ince gövdeli bir bitkidir. Sinek kuşlarını ve kelebekleri çeken parlak kırmızı boru şeklinde çiçekleri vardır. Bu muhteşem bitkinin neredeyse hiç yaprağı yoktur.
Kırmızı Mercan Çiçeği Bakımı
Kırmızı mercan çiçeğini iklime uygun yerlerde yetiştirebilirsiniz. İster saksıda ister bahçede bakıma uygun bir çiçektir. Kırmızı mercan çiçeği bakımı detaylarını yazımızın devamında bulabilirsiniz. Kırmızı mercan çiçeği gibi kırmızılığı ile göz dolduran bir diğer çiçek ise Ruj çiçeğidir. Ruj Çiçeği bakımı için yazımızı okuyabilirsiniz.
Yer
Büyümesi kolay olan mercan bitkisi, tam güneşte ve kısmen güneşli bölgelerde büyür. Sıcağa ve kuraklığa toleranslıdır, ancak ideal sıcaklık aralığı 15 ile 30 ° C arasındadır. -6 ° C’ye kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir. Ancak kış aylarında serada saklamak en iyisidir. Soğuk iklimlerde, iyi aydınlatılmış odalarda bir ev bitkisi olarak da kışı geçirebilir.
Sulama
Kırmızı mercan çiçeğinin sulaması özellikle ilkbahardan sonbahara kadar sık fakat orta derecede olmalıdır.
Toprak
Organik madde bakımından çok zengin, gevşek, iyi drene edilmiş topraklar bu çiçek için ideal bir çiçektir. Drenajı artırmak için saksının dibine genişletilmiş kil veya perlit tabakası yerleştire bilirsiniz. Dengeli toprak, humus ve kumun karıştırılmasıyla optimal bir kompost hazırlanabilir.
Budama
Budamakırmızı mercan çiçeğine zarar vermez. Birkaç santim budanabilir ve hızlı bir şekilde tekrar büyür.
Hastalıklar, zararlılar ve parazitler
Sulama işlemini aşırı bir şekilde yapmazsanız bu bitkinin herhangi bir hastalığı olması oldukça nadirdir.