Orkide Çiçeği Bakımı
Konu İçeriği
“Orkide” kelimesi Yunancadan gelen bir kelimedir. Orkide narinliği ve güzelliği ile bütün çiçek severlerin gözdesi bir çiçektir. Orkideler adeta bir kelebeğe benzer. Yaklaşık 30.000 türü bilim tarafından bilinmektedir. Bir hediye seçecekseniz eğer orkide en güzel hediye olabilir. Mavi, beyaz, pembe, mor dahil bir çok renkte ve güzellikte bir orkide seçebilirsiniz. Ayrıca orkide ile bir çok duyguyu ifade etmiş olursunuz. ” Orkide Çiçeğinin Anlamı ” yazımızdan orkidenin derin anlamlarını öğrenebilirsiniz.
Orkide bakmaya niyetlendiyseniz dikkat etmeniz gereken bir kaç püf nokta vardır. İlk önce işe vazo seçerek başlamalısınız. Orkide çiçeğine ilk kez bakacaksınız şeffaf vazo kullanmanızı öneririm. Şeffaf saksı kullanımının avantajı, köklerin sağlıklı olması ve su ihtiyacını kontrol edebilmektir. Eğer ki orkide bakımında uzmanlaşmışsanız şeffaf saksı kullanmak zorunda değilsiniz. Yazımızın devamından Orkide çiçeği bakımı hakkında detayları öğrenebilirsiniz.
Yer
Orkide çiçeğini konumlandırırken dikkatli olmalısınız. Orkideyi direk sıcak güneş ışığının altına konulmamalıdır. Özellikle bahar ve yaz aylarında doğrudan güneş ışığında kalmamasına dikkat etmelisiniz. Konumlandırdığınız yer, perde, panjur veya başka bir şey ile hafif gölgelendirilmiş olmalıdır.
Sulama
Orkidenin ölmemesi için sulamasına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü orkide bakımında en çok yapılan hata sulamadır. Oda sıcaklığında bulunan bir su ile sulamnız en iyi seçenektir ve pH değeri düşük, yumuşak su olmalıdır. Orkidenizi tamamen kuruduğunda sulanmalıdır. Kışın genellikle ayda iki kez sulanması yeterlidir yazın ise çok sıcaklarda haftada bir sulamanız yetecektir.
Gübreleme
Orkide çiçeğini beslerseniz büyür ve fazlasıyla çiçeklenir. Orkide çiçeğini gübrelerken çiçek gübresi kullanmamalısınız. Kullandığınız gübre orkide gübresi olmalıdır. Sulama suyuna iki yada üç haftada bir sıvı orkide gübresi ekleyebilirsiniz. Ama dikkatli olmalısınız fazla gübre verirseniz alt tabaka ve köklerde beyazımsı kristaller oluşur.
Saksı değişimi
Orkidelerin saksı değişimi iki yılda bir olmalıdır. Toprak zamanla ayrışır ve bu durum köklere zarar verir. Ayrıca kullandığınız saklı küçükse büyük bir saksıya geçmelisiniz. Saksı değişiminden sonra bitkinin güçlenmesi için az miktarda sulanmalı ve hafif gübre verilmelidir.
Zararlılarl ve Hastalıklar
Orkidelere bulaşan en yaygın zararlılar yünlü, etli böcekler ve pul böceklerdir. Eğer bitkinize bu zararlılardan biri bulaşmışsa, 20 gram yumuşak sabun (veya bulaşık deterjanı) ilebir litre suyu ve biraz alkolü karışımı yapıp püskürtebilirsiniz. Bu işlemi tüm böceklerin gittiğinden emin olmak için bir kaç gün sonra tekrarlamalısınız.
Çiçeklenme
Orkide bakarken herkes çiçeklenme dönemini hayal ederek bakar. Çünkü çiçeklendiğinde muhteşem bir görüntü sergiler. Bitkinize bakımı eksiksiz yaptıysanız ve bitkiniz döllenmiş ise yılda iki kez (sonbahar ve ilkbaharda) birkaç ay sürecek şekilde çiçeklerini açarlar.
Eğer Orkide çiçeği uzun zamandır çiçek açmıyorsa çiçeği uyarmalısınız. Bitkiyi oda sıcaklığını 15 veya 16 dereceye düşürerek uyarılabilirsiniz. Bütün bitkiler zor şartlar altında hayatta kalmak için savaşırlar. Orkide de bu sıcaklıkta döllenir, tohum üretir ve böylece çiçek açabilir.