Orkidenin Saksı Değişimi
Konu İçeriği
Hiç şüphesiz orkideler en güzel iç mekan bitkilerinden biridir. Estetik, uzun ömürlü ve bakımı kolaydır. Asgari bir çabayla uzun yıllar boyunca çiçek vermeye devam ederler.
Elbette uzun bir süre aynı saksı içinde kalan orkidenin saksı değişimi yapılmalıdır. Çünkü zamanla içinde bulunduğu saksıya sığmaması olağandır. Orkidelerin saksılarının yılda bir kere değişmesi doğru olacaktır. Saksı değişimi için en uygun zaman ise, çiçek açtıktan hemen sonrasıdır.
Aşağıdaki durumlardan biri söz konusuysa, orkidenizin saksı değişiminin geldiğini anlayabilirsiniz.
Orkidenin Saksı Değişimi
Orkidenizin kökleri birbirine iyice dolanmış haldeyse, saksı değişimi vakti gelmiş demektir. Orkidenizi, taze bir toprakla, daha geniş bir saksıya alabilirsiniz.
Orkideler senede bir kere saksı değişimine ihtiyaç duyan iç mekan bitkilerinden biridir. Bu, bitkinizin sağlıklı bir biçimde beslenmesini devam ettirecektir. Ayrıca uygun hava sirkülasyonu için de saksı değişimi şarttır. Değiştirilmeyen toprak daha fazla su tutabilir, bu da köklerin çürümesine yol açar. Fazla su, orkidenizi mantar hastalıklarına karşı savunmasız bırakır.
Orkidenizin kökleri yumuşamışsa ve kahverengi bir renge bürünmüşse, yine saksı değişimi zamanı gelmiş demektir. Bitkinizin sağlıklı ve verimli olmasını istiyorsanız, yukarıdaki durumu gördüğünüz anda saksısını değiştirmelisiniz.
Orkidenin Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?
Öncelikle orkidenizi doğru bir ortamda tuttuğunuzdan emin olmalısınız. Orkideler için özel olarak yapılan karışım toprağı 24 saat önceden ıslatıp suyunun iyice akmasını sağlayabilirsiniz. Orkide toprağı yerine, uygun drenaja sahip bir toprak da kullanabilirsiniz.
Orkidenizi halihazırdaki saksısından çıkarın ve bitkiden ölü kökleri kesin.
Beklettiğiniz toprakla saksınızın 3’te 1’ini doldurun. Orkideniz tek gövdeliyse saksının ortasına yerleştirin. Çok gövdeliyse saksının kenarlarına yerleştirebilirsiniz. Kökleri yavaşça toprakla örtün. Sulama için saksının üst bölümünde yeterli miktarda boşluk bırakarak saksıyı toprakla doldurun. İyice suladıktan sonra yine ihtiyaç görürseniz bir miktar daha toprak ilave edebilirsiniz.
Orkidenin saksı değişimi özetle bu şekilde yapılır.
Konuyla ilgili ayrıca, “Orkide Çiçeği Anlamı” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.