Pervane Çiçeği
Konu İçeriği
Bilimsel adı Catharanthus roseus olan Pervane çiçeği, rozet çiçeği, Vinca çiçeği olarak da bilinmektedir. Vinca Minore adı Latince “vincire” kelimesinden türemiştir. Bağlama anlamına gelir. Bitkiye bu adın verilmesinin sebebi ise bitkinin kendini yere sağlam bir şekilde sabitleyebilme özelliğinden kaynaklanmaktadır. Sayısız ve güçlü kökleri sayesinde oldukça sağlam yere tutunur. Pervana çiçeği, Avrupa kıtasına özgü bir bitkidir, ancak Tropiklerin bazı bölgelerinde de geniş yayılım gösterirler.
Pervane çiçeği ailesine ait olan cinsler, büyük bir yayılmaya sahiptir, renkleri ve yetiştirme kolaylığı nedeniyle çok sık tercih edilmektedir. Pervane çiçeği, bahçelerde veya saksıda yetiştirmek için ideal bir çiçektir, mavi veya mor tonlarında zarif ve narin çiçekleri vardır.
Pervane çiçeği sadece güzelliği ile bilinmiyor ve Antik çağlardan beri, tedavi edici özellikleriyle de tanınıyordu. Ayrıca doğal tedavi yöntemleri ile de yaygın olarak kullanılıyordu. Özellikle de hipertansiyon tedavisi için. Pervane çiçeğinden, kalp atış hızını düşürebilen vincamin adlı bir madde elde edilir. Aslında geçmişte burun kanamasını durdurmak için harici bir çare olarak kullanıldı. Sadece bu da değil: Gastrit, enterit, ishal ve kan şekeri seviyelerini düşürmek için de yaygın olarak kullanıldı. Aynı zamanda konsantrasyon güçlükleri ve hafıza bozuklukları, baş ağrıları ve baş dönmesi ile mücadelede de yaygın olarak kullanıldı.
Pervane çiçeği çiçek dilinde de oldukça anlamlı bir çiçektir. Çiçek dilinde ölümün (melankoli ve hatırlama anlamında), ama aynı zamanda sevginin sembolü olarak kabul edilir. Hem ölülere çelenk vermek için hem de yeni evlilere sevgi dolu bir hayat dilemek için kullanılır.
Ayrıca pervane çiçeği, sadakati, birliği veya zaman içinde devam edecek yeni bir dostluğu sembolize eder. Uyumlu ve kalıcı bağın sembolüdür. Daha bir çok çiçeğin anlamının yer aldığı ” Çiçeklerin Anlamları ” kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.
Pervane Çiçeği Bakımı
Sizde bu güzel çiçeğe ev sahipliği yapmak isterseniz aşağıda yazan Pervane çiçeği bakımı talimatlarına uyabilirsiniz.
Yer
Pervane çiçeği, ılık iklime sahip bölgelerde yetiştirilmesi daha iyidir çünkü sıcağı seven bir bitkidir. Sıcaklığın eksi derecelere düşmesi bitki gelişiminde yavaşlamaya neden olabilir. Yazın sıcaklık ortalama + 26 ° C olmalıdır. Çiçeklerinizi cereyanlardan ve soğuk rüzgarlardan korumaya çalışın.
Toprak
Pervane çiçeği toprağını seçerken herhangi bir toprak seçebilirsiniz çünkü bu çiçek toprak konusunda seçici değildir. Ancak drenajı iyi olan hafif, besleyici topraklarda iyi şekilde büyür. Asitli topraklar kullanmayın. Açık toprağa çiçek dikmeden önce oraya turba, humus ve kum eklemeniz gerekir.
Sulama
Pervane çiçeğinin günlük sulamaya ihtiyacı vardır. Sulama suyunu yumuşak su tercih ederseniz çiçeği mutlu etmiş olursunuz. Nem eksikliği, sulamadan sonra hızla iyileşen çiçeğin bükülmüş yaprakları ile gösterilir. Sıcak havalarda ektra nem isteği olur bu nemi elde etmek için bitkiye bir sprey şişesinden su püskürtebilirsiniz.
Gübreleme
Pervane çiçeğinizin güzel bir şekilde büyümesini istiyorsanız düzenli olarak gübrelemelisiniz. İlkbahardan sonbahara kadar her iki haftada bir, çiçekli bitkiler için olan gübrelerden sıvı gübreyi sulama suyu ile verebilirsiniz. Pervane çiçeği çok fazla yaprak ürettiği için, nitrojen yönünden zengin sıvı gübre kullanılması tercih edilir. Sonbahar ve kış aylarında gübrelemeyi erteleyebilirsiniz.
Budama
Pervane çiçeğinin düzenli olması ve şeklini koruması için, çiçekler solduğunda tepeleme işlemine müdahale etmek gerekir. Böylelikle bitki yeni sürgün üretimine doğru itilecek ve aynı zamanda gelişme yönünden de kontrol edilebilecek.
Zararlılar ve Hastalıklar
Pervane çiçeğini etkileyen en büyük hastalık kök çürümesidir. Sulama her zaman düzenli ve bol olmalıdır, ancak su durgunluğu asla yaratılmamalıdır.
Ayrıca pervane çiçeği, unlu kokineal ve kırmızı örümcek tarafından saldırıya uğrayabilir ve bu durumlarda, özellikle toprakta yetiştirildiğinde, belirli pestisitlerin ve böcek ilaçlarının uygulanmasına hemen müdahale etmek daha iyidir.