Süs Yoncası

Konu İçeriği

Süs yoncasının diğer adı Uyku çiçeğidir. Latince adı ise Oxalis triangularisdir. Oxalis’in birçok türü vardır ancak Oxalis triangularis türünün en yaygın olan bir bitki çeşididir. Çok popüler bir ev çiçeği olan süs yoncası, yoncaya benzer koyu mor yapraklara sahiptir. Kuzukulağı ailesine aittir ve kökeni tropikal Güney Amerika’dır. Gün boyunca yaprakları açılır ve akşam şemsiye gibi kapanır.

Süs Yoncası Bakımı

Çok yıllık ve otsu bir bitki olan süs yoncası, Mayıs ayının sonundan itibaren çan şeklinde soluk pembe renginde çiçek açar. Süs yoncası bakımı ile ilgili öğrenmek isteyeceklerinizi yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Yer

Gün boyunca ışık arayışı içinde olan bir çiçektir. Dikkat edilmesi gereken bir unsur vardır tamamen güneşin altında bırakılmamalıdır. Yansıyan veya filtrelenmiş ışık alan bir pencere kenarına koyabilirsiniz. Tamamen güneşin altında kurur ve yaprak rengi değişir.

Sıcaklık

Süs yoncası çiçeği, loş ışıkta büyümeyi sevdiği için 30 ° C’nin üzerindeki sıcaklıklarda yaşayamaz. Dona karşı dayanıklı değildir, bu nedenle kışın sıcaklık 5 ºC’nin altında olmamalıdır, kışın yaklaşık 10 ºC’de bakılabilir.

Sulama

Süs yoncası bitkisi, nemi seven bir bitkidir. Toprağı kuruduğunda sulamanız önerilir. Sulama işlemi yaparken su basmamasına dikkat etmelisiniz. Kışın, bitki uykuya daldığında sulamaya ara verebilirsiniz.

Süs yoncası bitkiniz çiçek açmıyorsa aşırı sulamayla canlandırmaya çalışmamalısınız. Çiçek açmadığı dönemlerde dinlenmeye girdiği dönemlerdir. Kendisini toplaması için iki hafta bekleyip tekrardan sulamaya başlayabilirsiniz.

Gübreleme

Gübreleme işlemini Nisan ayından Mayıs ayına kadar iki yada üç hafta da bir yapabilirsiniz. Düşük azotlu mineral gübre kullanabilirsiniz.

Budama

Süs yoncası bitkisinin budanmaya ihtiyacı yoktur. Bitki kuruduktan sonra kurumuş yapraklar çıkarılır ve yumrular toprağa gömülü bırakılır ve ilkbaharda tekrar büyür.

İlginizi Çekebilir  Hava Çiçeği Anlamı

Çoğaltma

Süs yoncasının çoğaltılması kolaydır. Dallarını köklerinden ayırıp başka bir saksıya ekme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Hastalıklar ve Zararlılar

Süs yoncası çiçeği, genellikle şiddetli haşere saldırılarına ve hastalıklarına yakalanmazlar.

Süs Yoncası Bitkisinin Faydaları

Süs yoncası bitkisi çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilen bir çiçektir. Genellikle bitki çayı olarak tüketilen süs yoncası, mide yanması, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları ve hazımsızlık gibi sorunlarda tüketilebilir. Ayrıca süs yoncası bitkisi, iştah arttırmak içinde kullanılmaktadır. İnce ince doğranmış süs yoncası bitkisinden, bir çay kaşığı kadarını 400 ml suda kaynatıp tüketebilirsiniz.

Evde bakabileceğiniz bir başka çiçek ise Kraton çiçeğidir. ” Kraton Çiçeği ” yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir